Blog Berita Ringkas

Just another WordPress.com site

>Tutorial capture gambar seluruh webpage

>Korang pernah tak teringin nak dapatkan print screen gambar seluruh webpage bagi sesebuah website? Macam gambar kat bawah ni la. Ok hari ni aku nak ajar korang macamana nak buat semua tu.


Untuk membolehkan korang capture gambar ni, apa yang perlu korang ada ialah sebuah plugin untuk browser korang yang diberi nama Fireshot. Aku baru jumpa semalam plugin ni. Macamana nak guna? Korang ikut je steps seperti bawah ni:

1. Pergi ke laman web Fireshot.

2. Korang scroll sedikit page tu sampai jumpa “FireShot has a transparent GUI and is an easy-to-use timesaver.” macam dalam gambar kat bawah tu. Korang tekan download mengikut jenis browser yang korang guna.
Bagi pengguna Mozilla Firefox, tekan je macam la kotak merah tu.

3. Selepas tekan download, akan keluar satu popup screen seperti dibawah. Korang tekan je install dan selepas habis semuanya korang perlu restart browser.

4. Pada bahagian bawah sebelah kanan browser korang, akan ada shortcut untuk korang capture gambar webpage. Tekan je gambar pensel tu dan tetapkan kawasan yang korang nak jadikan sebagai gambar. Explore la dulu yerk.

5. Kalau korang masih belum faham, jom tengok demo macamana nak capture screen sebagai gambar. Demo ni bukan aku yang buat yerk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: