Blog Berita Ringkas

Just another WordPress.com site

>101 website yang tak popular tapi sangat berguna

>Pada entry kali ni aku nak kongsi dengan korang tentang website yang mungkin kurang popular bagi korang tapi ianya sangat berguna dalam apa jua keadaan. Aku yakin hampir 90% website yang disenaraikan dibawah ni korang belum pernah dengar kan?

Jika korang rasa list kesemua 101 website kat bawah ni berguna, bolehlah korang tekan CTRL+D untuk bookmark page ni ataupun korang bolehlah kongsi dalam blog korang.

01. screenr.com – merakam filem dari desktop anda dan menghantarnya terus ke YouTube.
02. bounceapp.com – untuk menangkap screenshot panjang penuh laman web.
03. goo.gl – memendekkan URL yang panjang dan menukar URL ke kod QR.
04. untiny.me – mencari URL asli yang bersembunyi di balik URL pendek.
05. localti.me – tahu lebih daripada sekadar waktu bandar tempatan
06. copypastecharacter.com – copy aksara khas yang tidak pada keyboard anda.
07. topsy.com – sebuah mesin carian yang lebih baik untuk twitter.
08. fb.me / AppStore – IOS app carian tanpa melancarkan iTunes.
09. iconfinder.com – tempat terbaik untuk mencari ikon dari semua saiz.
10. office.com – download template, clipart dan gambar untuk Office dokumen anda.
11. woorank.com – semua yang anda ingin tahu tentang sebuah website.
12. virustotal.com – scan setiap fail yang mencurigakan atau lampiran e-mel untuk virus.
13. wolframalpha.com – mendapat jawapan lterus tanpa mencari.
14. printwhatyoulike.com – laman web cetak tanpa kekacauan.
15. joliprint.com – berita-format dan kandungan blog sebagai akhbar.
16. isnsfw.com – ketika anda ingin berkongsi laman NSFW tapi dengan amaran.
17. e.ggtimer.com – timer online sederhana untuk keperluan sehari-hari anda.
18. coralcdn.org – jika sebuah laman sedang down karena lalu lintas yang padat, cuba akses melalui CDN karang.
19. random.org – memilih nombor rawak, syiling flip, dan banyak lagi.
20. mywot.com – menyemak tahap kepercayaan dari setiap laman web
21. viewer.zoho.com – Preview PDF dan Presentasi langsung di browser.
22. tubemogul.com – bersamaan upload video ke YouTube dan halaman video lainnya .
23. truveo.com – tempat terbaik untuk mencari video web.
24. scr.im – berkongsi alamat e-mel anda secara online tanpa bimbang tentang spam.
25. spypig.com – SpyPig adalah sistem pengesanan email sederhana yang menghantar notis melalui e-mel apabila penerima membuka mesej anda.
26. sizeasy.com – memvisualisasikan dan membandingkan saiz dari setiap produk.
27. whatfontis.com – dengan cepat menentukan nama font dari sebuah gambar.
28. fontsquirrel.com – koleksi baik fon – percuma untuk kegunaan peribadi dan komersial.
29. regex.info – mencari data tersembunyi dalam foto anda .
30. tineye.com – ini adalah seperti versi online dari Google Googles.
31. iwantmyname.com – membantu anda mencari domain di seluruh TLD.
32. tabbloid.com – blog kegemaran anda dihantar sebagai PDF.
33. join.me – berkongsi skrin anda dengan siapapun melalui web.
34. onlineocr.net – mengenali teks dari scan PDF dan gambar – lihat yang lain perkakas OCR .
35. flightstats.com – Tracking status penerbangan di lapangan terbang di seluruh dunia.
36. wetransfer.com – untuk berkongsi benar-benar fail-fail besar dalam talian.
37. pastebin.com – clipboard online sementara untuk teks anda dan potongan kod.
38. polishmywriting.com – cek tulisan anda untuk kesalahan ejaan atau tata bahasa.
39. awesomehighlighter.com – mudah menyerlahkan bahagian-bahagian penting dari suatu laman web.
40. typewith.me – bekerja pada dokumen yang sama dengan beberapa orang.
41. whichdateworks.com – perancangan acara? mencari tarikh yang bekerja untuk semua.
42. everytimezone.com – membingungkan pandangan yang kurang dari zon waktu dunia .
43. warrick.cs.odu.edu – anda akan memerlukannya saat bookmark anda laman web akan dihapuskan .
44. gtmetrix.com – alat yang sempurna untuk mengukur anda prestasi laman online.
45. imo.im – bual dengan rakan-rakan-rakan anda di Skype, Facebook, Google Talk, dll dari satu tempat.
46. translate.google.com – menterjemah laman-laman web, PDF dan Office dokumen.
47. youtube.com/leanback – menikmati aliran tidak pernah berakhir video YouTube dalam skrin penuh.
48. similarsites.com – mencari tapak baru yang mirip dengan apa yang anda sukai sudah.
49. wordle.net – cepat potongan panjang meringkaskan teks dengan awan tag.
50. bubbl.us – membuat fikiran-peta idea-idea brainstorming, dalam pelayar.
51. kuler.adobe.com – mendapatkan idea-idea warna, juga ekstrak warna dari foto.
52. followupthen.com – setup cepat peringatan melalui e-mel itu sendiri.
53. lmgtfy.com – ketika teman-teman anda terlalu malas untuk menggunakan Google sendiri.
54. tempalias.com – menghasilkan alias e-mel sementara, lebih baik daripada e-mel pakai buang .
55. pdfescape.com – membolehkan anda dengan cepat boleh mengedit fail PDF dalam pelayar itu sendiri.
56. faxzero.com – menghantar faks online secara percuma .
57. feedmyinbox.com – mendapatkan RSS feed sebagai newsletter email.
58. isendr.com – memindahkan fail tanpa meng-upload ke server.
59. tinychat.com – setup ruangan chat peribadi di mikro-second.
60. privnote.com – membuat nota teks yang akan merosakkan diri sendiri setelah dibaca.
61. flightaware.com – untuk trace perkhidmatan penerbangan untuk lapangan terbang di seluruh dunia.
62. boxoh.com – mengesan status dari setiap penghantaran di Google Maps – alternatif.
63. chipin.com – ketika anda perlu untuk mengumpul dana secara online untuk sebuah acara atau penyebab.
64. downforeveryoneorjustme.com – mencari jika laman kegemaran anda sedang offline atau tidak?
65. example.com – website ini boleh digunakan sebagai contoh di dalam dokumentasi.
66. whoishostingthis.com – mencari web host dari setiap laman web.
67. google.com/sejarah – sesuatu yang ditemui di Google tetapi tidak dapat ingat sekarang?
68. errorlevelanalysis.com – mencari apakah imej yang nyata atau yang photoshopped.
69. google.com/kamus – mendapatkan erti kata, sebutan dan contoh penggunaan.
70. urbandictionary.com – mencari definisi slangs dan kata-kata formal.
71. seatguru.com – berunding dengan laman web ini sebelum memilih tempat duduk untuk penerbangan anda selanjutnya.
72. sxc.hu – stok foto download percuma.
73. zoom.it – pandangan yang sangat tinggi resolusi gambar di pelayar anda.
74. wobzip.org – unzip file tzip anda secara online.
75. vocaroo.com – merakam suara anda dengan klik.
76. scribblemaps.com – membuat Google Maps tersuai mudah.
77. buzzfeed.com – pernah ketinggalan meme lain Internet atau video virus.
78. alertful.com – setup email peringatan untuk acara penting.
79. encrypted.google.com – menghalang anda ISP dan bos dari membaca permintaan carian anda.
80. formspring.me – anda boleh bertanya atau menjawab soalan peribadi di sini.
81. snopes.com – mencari jika yang menawarkan e-mel yang anda terima itu nyata atau hanya scam yang lain.
82. typingweb.com – master sentuhan-menaip dengan sesi latihan.
83. mailvu.com – menghantar e-mel video ke siapa saja yang menggunakan cam web anda.
84. ge.tt – dengan cepat menghantar fail kepada seseorang, mereka dapat bahkan pratonton sebelum men-download.
85. timerime.com – membuat jadual dengan audio, video dan gambar.
86. stupeflix.com – Suntingan video secara online yang sangat cool dan best.
87. aviary.com/myna – audio editor online yang membolehkan rakaman, dan remix klip audio online.
88. noteflight.com – cetak lembaran muzik, menulis muzik sendiri secara online.
89. disposablewebpage.com – membuat laman web sementara yang merosakkan diri sendiri.
90. namemytune.com – apabila anda perlu untuk mencari nama sebuah lagu .
91. homestyler.com – desain dari awal atau kembali model anda rumah di 3d .
92. snapask.com – menggunakan e-mel di telefon anda untuk mencari skor sukan, baca Wikipedia, dll
93. teuxdeux.com -Jika anda membuat to do list tentu anda anda menyukai teuxdeux.com
94. livestream.com – siaran acara secara langsung melalui web, termasuk skrin desktop anda.
95. bing.com/gambar – secara automatik mencari sempurna berukuran wallpaper untuk telefon.
96. historio.us – memelihara laman web lengkap dengan semua format.
97. dabbleboard.com – papan tulis virtual anda.
98. whisperbot.com – menghantar e-mel tanpa menggunakan akaun anda sendiri.
99. sumopaint.com – gambar lapisan yang berpusat editor online yang sangat baik.
100. lovelycharts.com – membuat diagram alur, diagram rangkaian, peta laman web, dll
101. nutshellmail.com – Dapatkan Facebook dan Twitter di peti masuk anda.

Sumber: Borak Tentang Komputer

2 responses to “>101 website yang tak popular tapi sangat berguna

  1. papabear January 22, 2011 at 4:36 pm

    >mine is not in the list? hahaha just kidding… thanks for sharing🙂

  2. Tuan-Belog January 23, 2011 at 3:14 am

    >@papabeareh bkn ke kisahberuang dh glemer?haha…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: