Blog Berita Ringkas

Just another WordPress.com site

>Tutorial edit gambar tanpa gunakan Photoshop

>Orait pada entry kali ni aku nak tunjukkan cara yang paling senang untuk korang edit gambar tanpa gunakan Adobe Photoshop. Aku tahu ramai antara korang yang suka edit gambar kan? Tujuan utama untuk jadikan profile picture kat Facebook. Haha…ingat aku tak tahu ke? Tapi ramai ke yang tahu guna Photoshop?

Ok korang nampak gambar Upin Ipin kat atas tu. Sekarang aku hanya gunakan gambar tu untuk diedit. Caranya mudah je ni. Korang follow je steps kat bawah ni ok.

Klik link ni > Picjoke
Selepas masuk website tu, korang akan jumpa page seperti diatas. Korang boleh pilih interface mana yang korang suka untuk letak gambar korang tu. Dah jumpa yang mana berkenan, klik je. Pastu korang akan dibawa ke page seperti dibawah untuk upload gambar korang.

Klik browse untuk cari gambar pilihan korang. Bila dah jumpa tu klik je button Create your picture. Akhir sekali korang tunggu je sampai siap. Ni antara gambar Upin Ipin yang dah diedit gunakan picjoke ni. Jom try!




Nota Dahi: Amacam? Tak berminat nak cuba ke? Tapi satu je yang tak best. Setiap gambar yang dah diedit tu akan ada watermark Picjoke.com tu. Tak leh r korang bangga ngan member korang nanti. Hakhakhak…selamat mencuba~

48 responses to “>Tutorial edit gambar tanpa gunakan Photoshop

  1. gnesop.com January 18, 2011 at 7:02 am

    >nice sharing..pernah guna juga web ni

  2. Tuan-Belog January 18, 2011 at 7:15 am

    >@gnesop.comhehe…tenkiu sop…sharing apa yg menarik je ni…

  3. Phat January 18, 2011 at 7:55 am

    >mantap..tq for ur info

  4. fadhdeela January 18, 2011 at 8:31 am

    >kita pun ada website yg leh edit gmbo.. Picnik & imiki..sharing is caring :DMeh singgah: Mohon Maaf Pertikai Azan

  5. Tuan-Belog January 18, 2011 at 9:22 am

    >@Gayahspearsmenarik tertarik gayah mmg debomb…haha…

  6. Tuan-Belog January 18, 2011 at 9:23 am

    >@Phatno hal punya…welcome…sharing is caring..

  7. Tuan-Belog January 18, 2011 at 9:23 am

    >@fadhdeelannt la kite cuba explore site tu…

  8. ~boy @ Mr. K~ January 18, 2011 at 9:35 am

    >nice…nt nak try! tq…hik3

  9. ~boy @ Mr. K~ January 18, 2011 at 9:35 am

    >nice…nt nak try! tq…hik3

  10. Abhamz January 18, 2011 at 11:32 am

    >salam, best le software ni…

  11. Encik Ska January 18, 2011 at 11:42 am

    >Nice, thanks sudi berkongsi🙂

  12. Amyna January 18, 2011 at 12:29 pm

    >Nice sharing.. thanks ya pren ^_^

  13. Tuan-Belog January 18, 2011 at 12:43 pm

    >@Mohd Ridhuanbkn menarik jgk je ni bro…memang menarik pun…hehe…

  14. Tuan-Belog January 18, 2011 at 12:43 pm

    >@Abhamzw'salam…gunalah sebaiknya yerk….

  15. RuSh D January 18, 2011 at 2:04 pm

    >wah,thank you..best gak..

  16. atiEy_[azHa] January 18, 2011 at 4:56 pm

    >haha. sangat tak best dengan watermark itu.

  17. Cik Lily January 18, 2011 at 6:43 pm

    >thanx..lps ni edit je kt situ..sbb cik lily mmg xreti photoshop..hee..

  18. PuanBee January 18, 2011 at 7:08 pm

    >best best..ala watermark dia kalo duk kat bawah2 boleh crop sikit gambo tuh..hikss cadangan saja!

  19. BRO_MONDAY January 19, 2011 at 4:24 am

    >salam bro('',) tengkiu coz terjah dan jerit² kat kotak jerit blog ai tadi…wah!!!! hebat ni!!! ai mesti piley…koh koh kohp/s : Sila lah BW ye…tengkiu…1. New Entry "^*^ FUTSAL CPK 2011 ^*^"

  20. Tuan-Belog January 19, 2011 at 9:11 am

    >@RuSh Dwelcome…yup mmg best picjoke ni..

  21. Tuan-Belog January 19, 2011 at 9:12 am

    >@atiEy_[azHa]hehe…nk wat cmne..dh diorng bg service ni tentu diorng nk credits gk kn…

  22. Tuan-Belog January 19, 2011 at 9:12 am

    >@Cik Lilyhehe…xpyh ssh dh la nk blaja photoshop pasni…

  23. Tuan-Belog January 19, 2011 at 9:13 am

    >@caliph shurikendh guna ke bro?mesti tukar profile pic fb pasni…haha…

  24. Tuan-Belog January 19, 2011 at 9:13 am

    >@PuanBeehaha..nmpknya cadangan tu kne usulkn kt picjoke.com la klu gtu…

  25. Tuan-Belog January 19, 2011 at 9:14 am

    >@BRO_MONDAYw'salam..welcome..no hal..pestime jerit kt blog bro tu…

  26. sukahaha January 19, 2011 at 11:38 am

    >wuahh!!! tak payah guna photoshop pun boleh edit gambar hehe..jemput sini yerblog Matdin

  27. Tuan-Belog January 19, 2011 at 11:42 am

    >@Syafiq Rosliwelcome bro…jemput2 la guna…hehe…

  28. Tuan-Belog January 19, 2011 at 11:43 am

    >@sukahahahehe…tau xpe…lg sng keje kn…

  29. papabear January 19, 2011 at 3:19 pm

    >menarik jugak ni. boleh ler try😛

  30. xcyber January 19, 2011 at 5:27 pm

    >bagus la tutorial nih

  31. Tuan-Belog January 20, 2011 at 1:31 am

    >@xcyberhehe..mmg bgus…terjumpa td trus nk share…

  32. ain January 21, 2011 at 11:25 am

    >hehehe….ngancam gak neh!!

  33. Tuan-Belog January 22, 2011 at 1:01 am

    >@ainhehe…mesti tergoda kan?

  34. sollehahn January 26, 2011 at 8:05 am

    >kalau tak silap aku pernah guna 2-3 lagi laman web camni…tapi aku dah lupa laman web pe..huhu

  35. Tuan-Belog January 29, 2011 at 5:23 am

    >@sollehahnklu ad lg share la bro…bleh ak wat entry bru…hehe…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: