Blog Berita Ringkas

Just another WordPress.com site

>Magic disebalik komputer dan laptop anda

>Ok hari ni aku nak tunjuk sedikit magic kat korang berkenaan dengan laptop atau komputer yang korang guna sekarang ni. Magic ni aku terjumpa masa aku syok surfing internet tadi. Memang menarik, aku pun baru pertama kali tahu pasal mende ni. Jom la try kalau tak caya.

1. Cuba korang buatkan satu folder baru kat laptop korang tu dan namakan folder tu dengan CON. Apa yang korang dapat?

2. Korang buatkan satu file notepad yang baru. Letak je kat mana-mana pun tak kisah. (right klik > new > text document). Pastu buka file notepad tadi dan masukkan perkataan ni: Bush hid the facts dan klik save pastu tutup file. Selepas tu cuba korang buka balik file notepad tu dan tengok apa yang jadi.

3. Ok yang ni memang menarik. Korang buatkan satu file baru Microsoft Words. Buka file tu dan taip perkataan ni: =rand (200, 99), selepas tu korang tekan enter. Tengok la apa yang jadi. Haha…

Nota: Gunakan perkataan yang aku bold warna merah tu.

Sumber: Bizarre Stuff

Nota Dahi: Amacam cool tak? Aku pun first time baru tahu pasal ni. Rajin-rajinkanlah share kalau korang rasa menarik yerk.

Untuk magic no.2 tu, tulisan macam ni la yang akan jadi. Aku tak tahu nape korang wat tak jadi. Hehe…”

Update: Ok selepas aku try google pasal magic No.2 tu aku dah dapat sedikit jawapan. Hehe…pasal masalah korang wat tak jadi tu mungkin version notepad korang tu lain dengan aku punya. Ada je yang wat menjadi kan? Kalau korang nak tau, perkataan Bush hid the facts tu mempunyai jumlah huruf 4,3,3,5 kan. So apa-apa perkataan yang korang letak tapi mempunyai kombinasi huruf 4,3,3,5 akan menghasil huruf petak-petak macam dalam contoh aku bagi tu. Nampaknya pihak Microsoft sendiri pun tak tahu apa punca masalah ni terjadi. Hakhakhak…psssttt…aku ada tutorial best nak tunjuk kat korang. Tapi petang kang la aku wat entry. So korang jenguk balik yerk blog aku ni petang kang. Aku yakin korang takkan rugi dengan tutorial tu.

44 responses to “>Magic disebalik komputer dan laptop anda

  1. Fina Fento January 17, 2011 at 11:15 am

    >haha. nice. baru tahu ni😀

  2. Kodet January 17, 2011 at 11:35 am

    >nice info…. xle letakkan nama con… tp aku x fham cmna nk buat no3…PS : Jom jadi VIP di Blog Kodet

  3. Tuan-Belog January 17, 2011 at 11:35 am

    >@Fina Fentosy pn baru tahu gk ni…tu yg post kt blog tu…hehe…

  4. Tuan-Belog January 17, 2011 at 11:37 am

    >@Kodetko copy je tulisan kaler merah tu kt Microsoft words pastu tekan ENTER…nnt kuar la mende ajaib…haha…

  5. Tuan-Belog January 17, 2011 at 12:16 pm

    >@LoKMaNHaKiMKaMaRuDiNbukak file notepad. pastu copy perkataan kaler merah tu dan save then tutup notepad. pastu bkk blk notepad tgk apa yg jadi…

  6. s0ggyBloggErs January 17, 2011 at 12:35 pm

    >nice la info nieyh… hehe…great job….hehe….

  7. ♥..cik_mas..♥ January 17, 2011 at 1:06 pm

    >YG BUAT KAT NOTEPAD 2 TAK BERJAYA LAH? SEBENARNYA APA YG AJAIB NYE.. =.=

  8. Abhamz January 17, 2011 at 2:01 pm

    >salam, tq krn sudi share maklumat tu…

  9. Tuan-Belog January 17, 2011 at 2:05 pm

    >@bjay69sharing2 la klu bermanfaat..hehe…

  10. Tuan-Belog January 17, 2011 at 2:05 pm

    >@♥..cik_mas..♥sy wat jd je….dia akan keluar tulisan lain…

  11. Tuan-Belog January 17, 2011 at 2:06 pm

    >@AbhamzW'salam…welcome…utk mkluman sume trick tu pihak Microsoft pun xleh nk solve macamana…hehe…xtau la klu dh dpt solve…try la search google psl ni..

  12. iza January 17, 2011 at 3:00 pm

    >Salam…Keluar tulisan apa ek?

  13. Tuan-Belog January 17, 2011 at 3:07 pm

    >@izaW'salam…try la dulu…hehe…

  14. Azeri Abdul Wahab January 17, 2011 at 4:18 pm

    >Menarik perkongsian ni. Mesti banyak lagi rahsia Microsoft ni kan ?

  15. Tuan-Belog January 17, 2011 at 4:24 pm

    >@Azeri Abdul Wahabhehe…maybe ada lg la tu kot…mungkin kita je yg xtau….kne google lg la pasni…

  16. PuanBee January 17, 2011 at 4:36 pm

    >hehe buat yg pertama jer..tk lalu dah!..nice

  17. CikNgah January 17, 2011 at 5:26 pm

    >saya wat yg no2 tu x jadi pn😦

  18. Cik Lily January 17, 2011 at 5:51 pm

    >xjadi………………………………………………..

  19. nurkaloi January 18, 2011 at 12:25 am

    >HOHOHOyeaayy kaloi dtg renang-renang ni try magic magic magicermm magic jadibut no.2 tak jadiapekah…??urmm takpe i try again laterjom renang-renang

  20. Tuan-Belog January 18, 2011 at 12:42 am

    >@PuanBeelaaaa…awl plak cmtu….haha…bkn ssh pn…

  21. Tuan-Belog January 18, 2011 at 12:43 am

    >@CikNgahmmmmm…dh try kt lptop mmber pun xjd gk…tp sy wat ok je…tgk contoh sy ltk tu..

  22. Tuan-Belog January 18, 2011 at 12:44 am

    >@nurkaloihehe…ramai org wat no.2 xjadi…tp xpe hasilnya sy dh post kt atas tu…

  23. PuPeL January 18, 2011 at 2:22 am

    >ala no 2 tak jadi la..

  24. Tuan-Belog January 18, 2011 at 2:52 am

    >@PuPeLmmmm…mungkin sbb different version of notepad kot…certain notepad tu jadi je…

  25. Tuan Syed January 18, 2011 at 3:44 am

    >aq da wat yg no 3….hahaha…smpy 572 page aq dpt lpas tkan enter…

  26. i am S!L4H.. January 18, 2011 at 10:19 am

    >klo wat x de mnde2 buruk jdik kt pc kan?kot2 meletop ke?haha

  27. Tuan-Belog January 18, 2011 at 11:31 am

    >@Shahazrinyup mmg interesting pun…nnt ada lg trick len plak…hehe..

  28. Tuan-Belog January 18, 2011 at 11:32 am

    >@Tuan Syedhaha…tu la psl…ak pun tkejut gk mula-mula tu…

  29. Tuan-Belog January 18, 2011 at 11:32 am

    >@i am S!L4H..haha…dun wury la…sket pun xde kesan kat pc tu…

  30. Nzyrahun January 18, 2011 at 2:25 pm

    >mcm best je nk try ah hehehe

  31. Tuan-Belog January 19, 2011 at 9:17 am

    >@Nzyrahunhehe…try la dulu yg ni…nnt nk cari magic lain plak..keep updating yerk…

  32. Amim February 21, 2011 at 3:49 pm

    >nice. dah try dah😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: