Blog Berita Ringkas

Just another WordPress.com site

>Segmen blog review bersama wowberita.com

>Alhamdulillah selepas 2 minggu berlalu, wowberita.com telah mencapai follower yang ke-200. Terima kasih diucapkan kepada fadhdeela yang sudi follow wowberita. Ranking Alexa juga telah menurun ke angka 1.4juta. Setelah berfikir panjang, aku telah dapat satu idea macamana nak naikkan traffic kat blog korang dan dapatkan backlink untuk blog korang tu.

Aku pun tak pasti sangat idea ni boleh menunjukkan hasil ke tak tapi apa salahnya kalau mencuba sebab aku tak pernah nampak ada blogger yang pernah buat. Korang nampak banner kat atas tu kan? Sebenarnya aku bukan nak buat segmen review blog korang pun tapi korang sendiri yang akan review blog korang.

Ok aku nak citerkan sket macamana segmen ni boleh menaikkan traffic kat blog korang dan dapatkan backlink untuk blog korang tu.

Pertama, korang perlu pilih satu entry yang korang rasa paling menarik dalam blog korang tu dan buatkan satu review ringkas tentang entry tersebut (lebih kurang 50 patah perkataan je)

Kedua, hantarkan review tu ke dalam borang kat bahagian bawah entry ni.

Ketiga, Setiap hari aku akan pilih 5 review dan aku akan buatkan satu entry khas untuk kelima-lima review yang terpilih termasuk link bagi setiap review.

Keempat, 5 review terpilih akan aku inform di shoutbox masing-masing. Setiap blogger mestilah copy entry khas yang akan aku buat dan letak dalam blog masing-masing (termasuk banner kat atas).

Kelima, dengan cara ni, setiap blogger terpilih secara automatik telah mempromote blog diorang di 5 blog sekaligus. Backlink pun dapat sekali. (kalau tak faham sila tinggalkan komen)

Macamana cara nak sertai?
1. Korang buatkan satu entry ringkas macam yang aku dah explain kat atas tu.
2. Masukkan review korang ke dalam form dibawah dan tekan “send message”.
3. Kalau review korang terpilih, aku akan inform melalui shoutbox kat blog korang.
4. Jika terpilih, korang mestilah buat satu entry khas yang dicopy paste dari blog aku ni. Entry tersebut mestilah bertajuk “5 Blog Paling Menarik Untuk Dilawati“.
5. Pastikan korang letak sekali banner kat atas tu dalam entry khas korang (jika blog korang terpilih) dan linkkan ke entry ni. Pada penghujung entry tersebut korang mesti letak tagline berikut: “Inspired by wowberita.com
6. Mudah je kan cara-caranya? Kalau berminat cepat-cepat buat review untuk entry paling menarik dalam blog korang.

http://www.foxyform.com/form.php?id=75258&sec_hash=8e0071f8b80
foxyform.com

Name: Nama Samaran korang
Email: Pastikan email valid
Subject: Tajuk entry yang korang review
Message: Review entry pilihan korang lebih kurang 50 patah perkataan
Website: Link bagi entry yang korang review

PERINGATAN: Korang bukan review entry dalam blog aku tapi entry dalam blog korang sendiri ok. Setiap hari aku akan buatkan satu entry khas dan 5 review yang aku pilih untuk diletakkan dalam entry tersebut.

Nota Dahi: Jika ada sebarang pertanyaan, korang tinggalkan komen kat bawah ok. Aku cuma nak tolong, terpulanglah korang nak terima ke tak pertolongan aku ni. Hakhakhak…

Dengan itu aku nak jemput pengomen terbanyak setakat ni dalam blog wowberita. Nak join ke tak aku tak kisah janji dah bagi backlink kat korang seketul. Haha…
1. PuanBee
2. Ammboi
3. Imelda
4. One2paii
5. Encik Nakal
6. Ezzat
7. Siti Safiyyah
8. Nur Ain Azman
9. Nenek Moden
10. Farhana Ruiszz

Nota Anak Dahi: Kalau cukup 5 review yang disubmit malam ni, esok pagi gak aku kuarkan entry khas tu. Esok kan hari minggu. Berita pun cuti la. Hahaha…

Contoh Entry khas yang telah dikeluarkan:
1. Siri 1
2. Siri 2

44 responses to “>Segmen blog review bersama wowberita.com

  1. PuanBee January 8, 2011 at 3:57 pm

    >seketui eh..insyallah walo pun tak berapa nk paham nih..hikss

  2. PuanBee January 8, 2011 at 3:59 pm

    >makan dulu lah..sat g baca lg baru faham..tk faham sebab lapo nih! hiks

  3. Tuan-Belog January 8, 2011 at 4:01 pm

    >@PuanBeehaha…tak tahu nk translate macamana lg nk bg phm…yg psti kne wat review psl entry blog sendiri then submit kat borang atas tu…

  4. ! Encik Nakal ! January 8, 2011 at 4:10 pm

    >good idea bro~~aku akan follow up~~thnks tag aku geng~~hakhakhakpala hotak hang buleh bikin batu cincin daaa…hohoho

  5. Siti Safiyyah January 8, 2011 at 4:11 pm

    >uhuk uhuk patutlah tersedak tadi..heheberehh, esok nantikan entry review tu k?😀

  6. Tuan-Belog January 8, 2011 at 4:15 pm

    >@! Encik Nakal !haha…der…tnggu harga batu cincin naik 66juta seketul kompom bleh bikin der…haha…

  7. Tuan-Belog January 8, 2011 at 4:15 pm

    >@Siti Safiyyahamboi…nk men sedak2 plak die eh…haha…

  8. Ezzat January 8, 2011 at 4:34 pm

    >oooo…kirenyer wat review (50 words) ttg 1 entry yg paling menarik kt blog sendiri, pastu bg link ke mung…gitu??? kalo entry yg menarik tu english, buleh x bro???

  9. Tuan-Belog January 8, 2011 at 4:38 pm

    >@Ezzatbkn bg link der…submit guna form kt atas tu dh la…suka hati english ke malay…blog aku ni BM je..mostly readers suka baca BM je…klu BI tu ssh sket…xtau la tu….hehe…

  10. NUR AIN AZMAN January 8, 2011 at 5:17 pm

    >Wahhh, interesting jugak.Thats good.thums up ya tuan belog :)InsyaAllah, if aen free dan berkesempatan aen buat ya.Thanks tag aen!:)

  11. Mr. Bubblechezz January 8, 2011 at 5:29 pm

    >tq tag me , dah buat dah .. dpt x ?

  12. Tuan-Belog January 8, 2011 at 5:30 pm

    >@NUR AIN AZMANhehe…no hal lah aen…ada masa buat je…xnk xpe xde hal hal punya…

  13. Belalang Hijau January 8, 2011 at 5:30 pm

    >menarik idea nih bro! hee

  14. Tuan-Belog January 8, 2011 at 5:34 pm

    >@Mr. Bubblechezzxde hal bro..klu cukup 5 review esok gk aku publish entry khas yg pertama…@Belalang Hijauhaha…ni idea time mndi ni der…tak semena-mena je dtg…

  15. Mr. Bubblechezz January 8, 2011 at 5:40 pm

    >@Tuan-Belogbtw , aku x tahu lah bnda yg aku buat tu dh sampai kat kau ke belom.. hahah , sbb aku main buat jek .. btw , dh dpt ?

  16. one2paii January 8, 2011 at 6:56 pm

    >terima kasih sebab add gua..de kesempatan gua akan wat..cume x berapa nak paham sangat le bai

  17. Che Armad January 8, 2011 at 10:11 pm

    >ape2 pun aku tetap sokong….Janji rangking alexa n traffic blog aku ade naik….hehehe….🙂

  18. Tuan-Belog January 9, 2011 at 12:22 am

    >setakat ni aku baru terima review dari Mr. Bubblechezz dan che-armad…cukup je 5 trus aku publish entry khas yg pertama…mana2 blog yg nk msuk entry pertama tu cpt2 la submit review korang ok…

  19. Tuan-Belog January 9, 2011 at 12:25 am

    >KEPADA YANG MASIH BELUM FAHAM:KOrang buat review psl satu entry paling menarik dlm blog korang. pastu submit guna form kat atas tu. Then aku akan pilih 5 review sehari untuk diletak dlm satu entry khas. Kesemua 5 blogger yg terpilih tu wajib copy entry khas tu masuk dlm blog masing2 (buat satu entry gk)…nampak tak 5 blog dah promote blog korang? Korang pun dpt backlink dr 5 blog sekaligus?Kalau masih tak clear lg korang baca 2 3 kli smpai faham…aku rasa cara ni sedikit sebanyak boleh naikkn traffic blog korang…

  20. daylachan January 9, 2011 at 1:29 am

    >nak jugak tuan belog!

  21. Imeldot January 9, 2011 at 2:03 am

    >hehehe bgs gak ni..tp xde entry yg menarik lg lah buat masa skarang..ngeh3.wow…xsangke diriku dh jd pengomen terbanyak.cayalah!!!

  22. Siti Safiyyah January 9, 2011 at 4:17 am

    >eh rase macam salah buat je. bukan kene buat entry pasal ni kat blog sendiri eh? hehe takpelah dh terpublish dah..🙂

  23. Ezzat January 9, 2011 at 4:27 am

    >perghhh…okey2…paham2….adei..post paling menarik ak plok BI…satu kerje nk translate…kuang3..(padan muke mung ezzat)

  24. Tuan-Belog January 9, 2011 at 4:39 am

    >@Siti Safiyyahhaha…bkn la…awk wat review tu then submit kt borang atas tu…ckup je 5 review trus sy publish entry khas tu…then bru awk copy entry yg sama masuk dlm blog awk…cmtu je…

  25. Tuan-Belog January 9, 2011 at 4:40 am

    >@Ezzathaha…terpulang la der BM ke BI…jnji fikir cara macamana nak bg org minat dengan review tu…

  26. Tuan-Belog January 9, 2011 at 4:40 am

    >@daylachanjgn lupa wat review then submit kt form atas tu yerk…

  27. Tuan-Belog January 9, 2011 at 4:41 am

    >@Imeldotpilih je mana2 yg rasa ok utk promote your blog tu…nnt traffic dpt, backlink pn dapat…

  28. nenek moden January 9, 2011 at 6:42 am

    >salam..wah2..t'harunyer di tag..wlupn cucu hanye 12 org…bagus2..nenek nk cube gak wupn x brp nk pick up mksdnyer..x pe slow2..

  29. Tuan-Belog January 10, 2011 at 5:14 am

    >@MR. MINDxnk ke sama2 up traffic bro?link secara langsung akan ada kat 5 blog berasingan…

  30. Pangkah Bulat January 10, 2011 at 7:02 am

    >how to efficiently promote a blog huh? can share with me please..Just blogwalking from PangkahBulat!!!Jom layan entry terbaru!!!http://pangkahbulat.blogspot.com/

  31. Tuan-Belog January 10, 2011 at 12:01 pm

    >@Pangkah Bulatwrite a best entry then BW je la der…bro review ko submit tu mcm pndek sgt je…kn syratnya kne wat review psl entry plg menarik dlm blog ko….tlg cek blk…

  32. Ezzat January 12, 2011 at 10:18 am

    >hahaha…ak submit dh bro..xtahu r memenuhi syarat2 ke dok…tu je yg terbaik…hok lain ade, tp BI..kot2 org xbrminat…kuang3…

  33. Gayahspears January 13, 2011 at 4:08 am

    >saling bantu membantu… cayalah beb.. terbaik!!!

  34. Nur Ezzat January 14, 2011 at 10:50 am

    >oh, sebaik wa perasan.. '6. ezzat' ingatkan wa…haha. malu~

  35. Tuan-Belog January 14, 2011 at 11:43 am

    >@Nur Ezzatkembar tp berlainan jantina kn?haha…

  36. Ezzat January 15, 2011 at 2:47 am

    >@Tuan-Belog aih???? hahahaha….hai nur…(^_^)

  37. ekin razali January 15, 2011 at 11:16 am

    >Thanx ar invite. Tapi xpaham ar syarat die. HAHA~ blur kejap.

  38. Tuan-Belog January 15, 2011 at 6:26 pm

    >@ekin razalilaaa…xphm jgk ke?cuba baca btol2 then tengok entry khas yg telah dkeluarkn…xpn baca komen2 yg sebelum ni…

  39. Anonymous January 18, 2011 at 7:27 am

    >What a great resource!

  40. JZ Business World February 1, 2011 at 12:52 pm

    >salam..wah!! bagus idea ni. boleh join lagi ke? apa-apa pun, blog bes cam gini, jz follow dulu ye..🙂

  41. Tuan-Belog February 1, 2011 at 1:35 pm

    >@JZ Business Worldw'salam…yup masih berjalan macam biasa…submit je…nak satu je lagi review utk pbulish entry khas…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: