Blog Berita Ringkas

Just another WordPress.com site

>Maher Zain paling popular di internet

>BARU-BARU ini, enjin carian terkemuka, Google mengumumkan Laporan Zeitgeist tahunannya iaitu laporan berkaitan carian di Internet sepanjang 2010 melalui data kolektif dipungut di seluruh dunia.

Laporan 2010 Year-End Zeitgeist itu menawarkan perspektif yang unik kepada peristiwa besar tahun ini dan aliran terpanas berdasarkan carian global serta carian dilakukan di Malaysia menerusi google.com.my.

Menariknya, kenderaan Inspira yang dihasilkan Proton berjaya mengalahkan carian hebat lain di dunia seperti Apple iPad, malah carian dengan kata utama ‘Persembahan Terbaik di Dunia’ pun tidak berupaya mengatasi carian lain di negara ini mengenai pengeluar kereta nasional yang menyerupai Mitsubishi Lancer itu.

Carian paling pantas meningkat tahun 2010 juga menunjukkan rakyat Malaysia gemar beronline untuk pelbagai alasan termasuk menjenguk drama Indonesia, Benci Bilang Cinta dan menghabiskan masa berinteraksi melalui Facebook sehinggalah mencari tawaran terbaik menerusi mudah.com.my.

Beliau mungkin tidak dikenali di sebahagian besar dunia, tetapi peminat tempatan melakukan carian terbanyak untuk penyanyi kelahiran Sweden, Maher Zain yang berada di carta teratas untuk senarai carian individu paling pantas berbanding penyanyi remaja, Justin Bieber dan pelakon Indonesia penuh kontroversi dengan skandal seksnya, Luna Maya.

Carian Bahasa Malaysia pada google.com.my juga terbukti popular. Sebagai contoh, pencarian untuk ‘tokek’ (Tokay Gecko) mendorong perkataan terbabit untuk menerajui senarai pertama yang paling ditaip pelayar Internet.

Ia adalah sejenis daging dengan harga yang mampu mencecah sehingga RM1 juta sekilogram di pasaran luar negara dan mungkin akan digunakan sebagai ubat untuk HIV.

Senarai dikeluarkan, Zeitgeist juga menunjukkan pelayar Internet Malaysia juga menaip soalan seperti ‘Bagaimana untuk memulakan perniagaan’ yang berada di kedudukan teratas berbanding carian menggunakan soalan ‘bagaimana …’.

Zeitgeist memaklumkan, definisi ‘paling pantas meningkat’ adalah istilah carian yang menyelidik peningkatan terbesar dalam jumlah carian melalui jangka waktu tertentu.

Senarai carian paling pantas 2010
1. proton inspira
2. ipad
3. benci bilang cinta
4. world cup 2010
5. justin bieber
6. fb
7. utusan online terkini
8. mudah.com.my selangor
9. didi games
10. fifa

Senarai carian individu tertinggi
1. maher zain
2. justin bieber
3. luna maya
4 din beramboi
5. lady gaga
6. hanis zalikha
7. lee min ho
8. adam lambert
9. siti nurhaliza
10. paul tan
11. Tuan Belog sengal

Google Zeitgeist menjadi perkakasan yang menawarkan pandangan mendalam mengenai topik menarik minat seluruh dunia.

Istilah carian didapati dari lebih lima puluh negara yang muncul pada laman web Google Zeitgeist.

Sumber: Harian Metro

Nota Dahi: Jangan jeles ye rakan-rakan. Tuan Belog dah masuk senarai tu. Korang nak jugak masuk senarai? okla2…

Blog paling hensem dan cun di wow!Berita.com
1. Ini bukan suara dari kubur ok!
2. Masuk blog ni kompom kurus. Tak caye?
3. Oggy & The Cockcroaches? SALAH!
4. Korang kenal ke Afiq Bukhari?
5. Aku dah cakap nak g KL kena lalu tol Gombak kan!
6. Aku TAK cakap ini cite finding nemo ok!
7. Ini BUKAN syok.org harap maklum
8. Penyanyi baru Lazaac. Popularkah veliau?
9. Arisyah Syazni Story. Filem terbaru 2011 ke?
10. Aku dikatakan seiras vokalis XPDC? Kahkahkah…

Nota Anak Dahi: Suka la korang dapat masuk dalam list kan? Tahniah diucapkan. Jangan lupa belanja aku Big Mac petang ni yerk.

Tags: maher zain, justin bieber, luna maya, din beramboi, lady gaga, hanis zalikha, lee min ho, adam lambert, siti nurhaliza, paul tan, proton inspira, ipad, benci bilang cinta, world cup 2010, justin bieber, fb, utusan online terkini, mudah.com.my selangor, didi games, fifa, maher zain popular, gosip maher zain, konsert maher zain, lagu maher zain, download maher zain mp3, maher zain mp3 percuma, download lagu maher zain, video klip maher zain, gambar maher zain, album maher zain terbaru, maher zain terkini, maher zain SEO, enjin carian google maher zain, lirik maher zain, lagu maher zain sedap, dengar lagu maher zain, muka maher zain, maher zain hensem, blog maher zain, website maher zain, layan maher zain, isteri maher zain, biodata maher zain, anak maher zain, keluarga maher zain, maher zain lupa lirik, konsert maher zain batal, maher zain kuala lumpur, interview maher zain, dokumentari maher zain, temuramah maher zain, berita maher zain, siaran langsung maher zain, album terbaru maher zain, maher zain 2010, maher zain 2011, download maher zain, maher zain percuma, google maher zain, kereta maher zain, rumah maher zain, kehidupan maher zain, awek maher zain, blogger maher zain, maher zain accident, cabaran maher zain, maher zain wikipedia, sejarah maher zain, maher zain dahulu, fanclub maher zain, peminat maher zain, maher zain pengsan, gambar panas maher zain, internet maher zain, maher zain google, carian maher zain

12 responses to “>Maher Zain paling popular di internet

  1. blog-tips-kurus December 29, 2010 at 3:31 am

    >ngggrrrrr….(grin!)syukran ya Tuan.#sbb kita berjauhan, susahla nak belanje. lagipon bos McD suh tutop kedai ptg ni-nak ready sokong M'sia:) lalalala..

  2. Faizal Fredley December 29, 2010 at 3:34 am

    >no 11 yg x tahan tuuu….hahah

  3. zuar December 29, 2010 at 3:34 am

    >bangganya aku ada kembar seiras..keh3

  4. Tuan-Belog December 29, 2010 at 3:36 am

    >@blog-tips-kuruseh2 marah ke tu?nnt kne jual kat muday.mykehkehkeh…

  5. Tuan-Belog December 29, 2010 at 3:37 am

    >@Faizal Fredleyhaha..bangga der…@zuarbro…try goreng gitar skali…ramai org nk tgk nim…xyah letak minyak pn xpe…goreng cmtu je..

  6. aku yang manis^_^ December 29, 2010 at 4:16 am

    >nape aku blurr ni..tak paham..kui3

  7. Tuan-Belog December 29, 2010 at 4:20 am

    >@aku yang manis^_^xpe…renung2kan dan selamat beramal….haha…

  8. Belalang Hijau December 29, 2010 at 4:26 am

    >ini bukan suara dari kubur ok! berada d nombor satu carian d wowberita ke?hahaha

  9. Tuan-Belog December 29, 2010 at 4:59 am

    >@Belalang Hijauhaha…tahniah diucapkan….wakaka…

  10. ~Eizny Ejan~ December 29, 2010 at 6:44 am

    >cerita di thn 2011?hehehe.. kalo betol cter tkt x laku plak. kah2

  11. Tuan-Belog December 29, 2010 at 8:13 am

    >@~Eizny Ejan~xpe…mcm dR ckp la…RM40 juta dalam masa seminggu…yakin2…haha..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: