Blog Berita Ringkas

Just another WordPress.com site

Apa Istimewa Sangat Cicak Tokek?

Seekor cicak Tokek @ (Tokey Gecko) seberat 5kg telahpun berjaya dijual dengan nilai RM11 JUTA. Pergghhh…berpeluh betis aku dengar nilai RM11 Juta tu. Jual sekor cicak pun dah jadi jutawan. Apa yang istimewa sangat cicak Tokek ni sampai harga veliau mencecah jutaan ringgit. Aku pun konpius.

So tanpa membuang peluh kat betis, aku pun pergi la menuntut dengan Pak Cik Google kot-kot dia tau tentang cicak Tokek ni. Dan hasilnya ini yang aku dapat:

“TOKEK adalah sejenis reptil kecil untuk penyebutan lain dari “Cecak” yang berukuran besar. Tokek, merupakan cecak besar, berkepala besar, berkulit kasar dengan bentuk bintil besar-besar. Pada umumnya berwarna dasar abu-abu kebiruan atau abu-abu kehijauan dan ada yang agak kecoklat-coklatan dengan bintik-bintik berwarna merah bata atau bintik-bintik kekuning-kuningan. Bentuk pangkal ekor ada yang membulat dan ada yang berbentuk persegi, kebagian ujung akan bulat memanjang. Bagian ekor berwarna belang-belang dengan beberapa baris bintil-bintil berwarna sesuai warna bagian tubuh lainnya. Tokek juga ada yang berwarna putih susu atau kuning polos (albino), bahkan ada yang berwarna dasar hitam polos atau belang hitam putih.”

Info selebihnya baca disini: Tokey Gecko

Korang ingat bela cicak Tokek ni takde pantang larang? Amek ko:
1. Jangan gunakan sangkar yang diperbuat dari besi atau kaca (aquarium). Tokek lebih suka hidup didalam sangkar kayu atau buluh, sebab paling dekat dengan alam semulajadinya. Tokek akan lebih cepat sesuaikan dirinya, dan tidak stress.
2. Jangan gunakan sangkar yang terlalu besar, tokek akan cepat stress. Cukuplah hanya sekadar sedikit ruang untuk tokek bermain, masukkan buluh kedalam sangkarnya untuk tempat dia bersembunyi apabila rasa terancam oleh bunyi bising atau orang ramai.
3. Tokek adalah binatang yang sangat bersih dan tidak suka sangkarnya kotor. Ia akan membuang najis di tempat yang sama setiap hari.
4. Jauhkan sangkarnya dari tempat yang terlalu terang, sebaiknya tutup sangkarnya dengan jarring hitam seperti yang selalu digunakan di nursery (kedai pokok bunga).
5. Jauhkan dari tempat yang selalu berasap.
6. Jauhkan dari bunyi bising anak-anak jika anda membelanya di kediaman anda.
7. Cahaya terang, asap, bunyi orang bercakap atau menjerit, bunyi radio, akan membuat tokek belaan anda stress dan akan melambatkan penambahan berat dan pembesarannya walaupun pemakanannya terjaga.
8. Jangan sesekali berbincang tentang harga tokek dihadapannya, kerana ia akan bunuh diri atau mati maka anda akan kerugian besar. Bunyinya macam pelik tetapi percayalah kerana telah terbukti oleh banyak kes yang telah berlaku, bukan sahaja di Malaysia tetapi di Negara-negara lain juga.
Credits to: Cicak Tokek

Nota Dahi: Aku memang tak bleh blah ngan pantang larang No.8 tu. Boleh plak cicak Tokek nak bunuh diri eh. Konpius aku. Kehkehkeh…

“Cicak Tokek ni dikatakan seberat 64 kilogram. Korang bayangkan berapa boleh dapat kalau jual. Harus boleh beli rumah macam Roman Ibrahimovich ni.”
“Perghhh…kalau wat tokek celup tepung best gak ni…”

 

 

“Naik juling aku tengok harga tokek ni. Mengalahkan harga tenggiling peliharaan aku…”

Nota Anak Dahi: Jom sama-sama g cari tokek ni. Mane la tau kot-kot jumpa sekor jadi la.

 

28 responses to “Apa Istimewa Sangat Cicak Tokek?

  1. diana December 29, 2010 at 10:16 am

    >oh..dia tak boleh bising2 ye..patut la jiran akak dia bela tapi seminggu je dah mati..anak2 jiran akak memang bising.

  2. Tuan-Belog December 29, 2010 at 10:30 am

    >@dianaoooo…mane die dpt kak?tu la psl..bkn maen lg pntg larang nk bela…klu xreti mmg sia-sia je..

  3. aku yang manis^_^ December 29, 2010 at 10:45 am

    >gini rupenye tokek..salu dgr..geli jer tgk..klu kecik, sah2 suke masuk dlm baju..hekhekleh jutawan ke bela tokek?

  4. Tuan-Belog December 29, 2010 at 11:05 am

    >@aku yang manis^_^haruslah…tgk gmbar last tu…dpt tokek sekilo dh jutawan…

  5. Tuan-Belog December 29, 2010 at 11:37 am

    >@aku yang manis^_^tak tahu nk ckp la halal ke x…try la google kot2 jumpa…tgk ramai je org duk jual beli tokek ni…

  6. Nur December 29, 2010 at 2:10 pm

    >pandai betul ciicak nih eh..ke sensitip x nak kena jual..hahaha

  7. blog-tips-kurus December 29, 2010 at 3:10 pm

    >wa da psn kat hero2 cilik suh cari reptilia ni. tapi misi gagal. tunggu cuti sek thn dpn laaa…:(# acik nak kayo gak!!

  8. Ash Ralf December 30, 2010 at 12:55 am

    >GIIILAA… Dasyat Sungguh Harga..Yang Syarat2 nak bela tu simple mimple..but No.8 memeng tak ley blah..haha.. Pandai betul menatang tu Toching2 Feeling plak sampai nak bunuh diri..

  9. COMPUTER WORD December 30, 2010 at 1:39 am

    >jadi bener tu tokek seharga jutaan…wah jadi pengen juga tu cari tokek…sapa tau saye jadi kaya mendadak..bener tak

  10. taqie December 30, 2010 at 1:43 am

    >besar gle cicak tu..tp comel

  11. Tuan-Belog December 30, 2010 at 1:45 am

    >@blog-tips-kuruswow…dasat btol dia pkai pemburu upahan..haha…@Ash Ralftu la psl…tguling2 aku baca no.8 tu…pndai jgk menatang ni rupenye…haha…@COMPUTER WORDyup btol…nak jumpa binatang ni mungkin agak susah kot..kena masuk hutan la jawabnya…

  12. Tuan-Belog December 30, 2010 at 1:52 am

    >@taqiehakhakhak…ad plak comel…

  13. touya December 30, 2010 at 4:00 am

    >Haiwan memang boleh bunuh diri pun .

  14. miSsh chiOrikA December 30, 2010 at 6:39 am

    >perhh !! besa nye tokek tuh . . 64 kilo ? hahaha . gile ar jual tokek jea da dpt jd jutawan .

  15. hadi! January 1, 2011 at 4:19 am

    >copy paste tok msuk blog c kosong..info bgune nieh!tq yah!

  16. Tuan-Belog January 1, 2011 at 6:14 am

    >@hadi!boleh2…jemput2 copy paste…info berguna ni…

  17. mohd zakaria January 3, 2011 at 4:53 pm

    >sape sape yang ada cicak besar seberat 300gm atau 400gm atau 500gm keatas sila call saya,500gm kami akan byar hrga 15juta ,urus niaga dalam malaysia sahaja…0139195834..email zackcuda@gmail.com,

  18. mohd zakaria January 3, 2011 at 5:01 pm

    >ada cicak besar kami akan byar hrga yg tggi..anda akan jadi jutawan…fikirkan lah..

  19. ady January 26, 2011 at 4:44 pm

    >dulu aku penanh gak jadi broker tokek ni..tp da stop sbb pemilik2 tokek ni byk sgt kerenah n tamak gile..byk deal yg aku setup x jadi..eh, bukan byk tapi sume..huhu

  20. My Miminn February 2, 2011 at 4:14 pm

    >nk bg tau jugakk.. sayer ade tokekkkk! heheheeh

  21. Tuan-Belog February 2, 2011 at 4:29 pm

    >@mohd zakariawow tinggi harga tu…thanx for the info…

  22. Tuan-Belog February 2, 2011 at 4:29 pm

    >@adytu la bro…mnde harga tinggi…so demand lg tinggi la…

  23. Tuan-Belog February 2, 2011 at 4:29 pm

    >@My Miminnbesor ke?tgk skali….hehe…

  24. elly March 2, 2011 at 5:47 pm

    >mingkin sebab haiwan ni rare lagi nak pupus sebb tu mahal…kot..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: