Blog Berita Ringkas

Just another WordPress.com site

>[Gambar] Liebherr T 282B Lori terbesar didunia

>Korang rasa lori yang paling besar korang tengok kat atas jalan tu dah cukup besar ke? Lori mana lagi besar kalau nak dibandingkan dengan gambar kat atas dengan yang korang pernah tengok? Ok entry ni aku nak kongsi satu lagi gambar menarik dengan korang.

Ok sedikit cerita berkenaan dengan Liebherr T 282B yang aku sedut daripada wikipedia. Liebherr T 282B mula diperkenalkan pada tahun 2004 iaitu di Munich, Jerman. Dengan kapasiti sehingga 3,750 horsepower, Liebherr T 282B menjadi lori pengangkut yang terbesar didunia ketika itu sebelum Bucyrus MT6300AC dan Caterpillar 797F diperkenalkan pada 2008.

Untuk pengetahuan korang, Liebherr T 282B berharga USD4 juta ke USD5 juta sebuah. Pergghhh…dah boleh beli 4 biji Lamborghini dah tu. Negara yang menggunakan Liebherr T 282B antaranya USA, Chile, Indonesia, South Africa dan Australia. Untuk maklumat lanjut tentang kenderaan gergasi ni korang boleh buka wikipedia ataupun tanya dengan Aban Google.





Berikut adalah sedikit video yang aku sedut daripada youtube khas untuk korang yang nak berkenalan dengan Liebherr T 282B. Aku pun baru nak tengok gak video ni. Jom layan dulu.

Nota Dahi: Amacam? Teruja tak dengan binatang gergasi ni? Tinggi tayar die pun dah dua kali ganda tinggi manusia. Memang sebuah binatang yang menakjubkan.

About these ads

3 responses to “>[Gambar] Liebherr T 282B Lori terbesar didunia

  1. Dawa January 22, 2011 at 12:27 pm

    >guna utk melombong ni. kalau bg kat driver lori msia, alamatnya dok kat lane kanan je la spjg masa kt hiway tu.

  2. Tuan-Belog January 23, 2011 at 3:37 am

    >@Dawahehe…tau xpe…besar gilak kot…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: